Wat maakt een Marokkaans trouwfeest zo bijzonder?

16 Jan 2021

Wedding Expert

  • Delen

Het traditionele Marokkaanse trouwfeest is behoorlijk uitgebreid. Het huwelijksproces kan tot zeven dagen duren en er zijn veel pre-huwelijksceremonies die plaatsvinden vóór de daadwerkelijke bruiloft.

Marokko is een plaats met een rijk cultureel erfgoed en tradities. Marokkanen houden ervan om deze culturele waarden te uiten tijdens huwelijksceremonies. Meestal is de hele zaak ook vrij duur en investeert men veel tijd en energie om alles zo goed mogelijk te organiseren. Dat mag ook, want deze bijzondere dag is een unieke ervaring in het leven van het bruidspaar.

 

Wat gebeurt er in een Marokkaanse bruiloft?

Hammam-dag

De eerste dag markeert het begin van een nieuw hoofdstuk in het leven van de bruid. Dit start met een bezoek aan de hamam, een traditionele sauna. Het bezoek duurt de hele dag en de bruid wordt vergezeld door vriendinnen en familieleden.


Hennafeest

De enige echte girls-only-party maar dan met een traditionele tint.
Dat is het hennafeest, waarbij de bruid haar vrouwelijke familieleden en vrienden verzamelt om hennatatoeages op hun handen en voeten te laten zetten. Henna wordt in Marokko al lang gebruikt om ingewikkelde, symbolische, tijdelijke tatoeages te maken. Ze zouden geluk, schoonheid en vruchtbaarheid symboliseren. Naast de henna wordt er ook gefeest en gevierd. Vaak wordt het hennafeest gezien als de mini-wedding maar dan enkel onder dames.

 

De Marokkaanse bruiloft

De derde dag is het hoogtepunt van de huwelijksfeesten. Op de dag van de bruiloft verzamelen alle genodigden zich op de feestlocatie.  Iedereen wacht op de bruid, die zal arriveren in een amaria (een ingewikkeld, overdekt platform dat wordt gedragen door 4-6 mannen), en wordt meestal vergezeld door de Neggafates/Ziana’s, de hoofdplanners.

Tijdens het feest doet de bruid de amaria af en zet zich naast de bruidegom op een verhoogde bank, waar gasten naast hen kunnen komen zitten en foto's kunnen maken. Het is gebruikelijk dat de bruid tijdens het feest verandert van haar traditionele witte trouwjurk in verschillende outfits. Een tweedelige takshita wordt meestal gedragen, met een jurk als eerste laag en een overjurk die meestal aan de voorkant wordt dichtgeknoopt. Doorheen de dag wordt er gedanst, gegeten en vooral veel plezier gemaakt.

Subscribe

Abonneer je op onze nieuwsbrief

Krijg maandelijks allerlei weetjes en de laatste trends gratis in je mailbox. De eerste 500 inschrijvingen krijgen een korting op één van onze diensten naar keuze.

  • Privacy Policy
  • Cookie Policy
  • Algemene Voorwaarden